Megjelenet az Aranybulla 800 sorozat új írása Zsoldos Attila, a BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora tollából A politikatörténeti háttér címmel.


kezdo 3II. András 1221 és 1233 között használt aranypecsétjének előlapja (Prímási Levéltár, Esztergom)

Az 1222. év folyamán három személy váltotta egymást a Magyar Királyság legjelentősebb világi méltóságában, a nádoriban: előbb a már 1219 óta hivatalban lévő Szák nembéli Barc fia Miklós volt a nádor, őt váltotta Csanád nembéli Vejte fia Tódor, hogy aztán a sort a méltóságában egészen 1226-ig megmaradó Kán nembéli Gyula zárja. A három nádor feltűnése olyan gyorsan változó politikai viszonyokra enged következtetni, amelyek jellemzésére a „viharos” kifejezés éppen alkalmasnak tűnik, hiszen II. András uralkodásának három évtizede alatt egyetlen más évben sem kényszerült rá arra, hogy kétszer is átszervezze a királyi tanácsot.

A politikai vihar mibenlétét III. Honorius 1222. július 4-én kelt bullája tárja fel, melyben a pápa arra figyelmeztette a magyar érsekeket és püspököket, hogy II. András megkoronáztatta ugyan elsőszülött fiát, de nem azzal a szándékkal, hogy még életében más — azaz Béla herceg (a későbbi IV. Béla király) — uralkodjék országában, ezért azokat az „elvetemültek”-et, akik viszályt szítva azt ötlötték ki, hogy engedelmességgel nem II. Andrásnak, hanem fiának tartoznak, egyházi fenyítékekkel büntessék meg. Az okmány hátteréből elősejlik a magyar király III. Honoriushoz intézett levele, mely valamikor május közepén vagy végén hagyhatta el a királyi kancelláriát, hogy tájékoztassa a pápát a magyarországi fejleményekről, s egyúttal a főpap közbelépését kérje, amit, mint láthattuk, III. Honorius nem is tagadott meg II. Andrástól.

Az Aranybulla szövegében található egy ritkán idézett cikkely, mely több figyelmet érdemelne, mert összefüggése a pápai bullában feltűnő konfliktussal nyilvánvaló, s így fontos adalékkal szolgál a törvény politikatörténeti hátterét illetően.

A teljes cikk itt olvasható.

 A sorozat előző részei itt olvashatóak: első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik rész.