2022. november 26-án Újvidéken került sor a vajdasági szlovák muzikológusok és muzsikusok rendes évi konferenciájára, amelyen részt vett Erdélyi-Molnár Klára, a BTK Zenetudományi Intézet munkatársa is.  

A szlovákiai, romániai, bulgáriai, horvátországi és szerbiai kollégák 18. Konferencia muzikológov a hudobných odborníkov – Slovenská hudba vo Vojvodine 2022 – Zbierky slovenských ľudových piesní na Dolnej zemi – komparácia című rendezvényén első alkalommal vett részt a BTK Zenetudományi Intézet.

dsc 0511

Erdélyi-Molnár Klára előadásában átfogó képet vázolt a magyar intézményes népzene- és néptánckutatásnak a szlovák folklórral kapcsolatos vonatkozásairól. Ismertette Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságát általában, illetve jelentős szlovák gyűjtéseiket és kutatásaikat; Bartók népdalgyűjteményét és elemző tanulmányait; a Kodály hagyatékában található, még feldolgozásra váró jegyzet- és kottaanyagot. Bemutatta a Néprajzi Múzeum, illetve a BTK Zenetudományi Intézet hangzó és kottás szlovák népdalgyűjteményét és táncfilm-gyűjteményét: a gyűjtéseket, gyűjtőket, az anyag összetételét, illetve archiválásának és tudományos feldolgozásának módját. Összegezte a szlovák és magyar szakemberek néhány közös gyűjtőútjának és egyéb együttműködésének eredményeit.

dsc 0424

A BTK Zenetudományi Intézetben gazdag forrásanyag áll rendelkezésre a szlovák népdalok, illetve – ahogyan mára a kutatás iránya egyértelműen felrajzolódott – a magyar és szlovák népdalkincs közös stílustörténetének kutatásához. Ehhez folytatni kell a szlovák dallamanyag zenei szempontú rendezését, amelyet Bereczky János és Kővári Réka már megkezdett. A két repertoár közös vizsgálatában érdemes együttesen alkalmazni a magyar és a szlovák etnomuzikológia – 20. századi történelmünk folytán kialakult – különböző nézőpontjait és módszereit. (A szlovák kutatók munkásságát és eredményeit az előadó 2014-ben MA szakdolgozatában vizsgálta.) Lehetőség nyílik továbbá egyes magyarországi szlovák települések vagy régiók népdalainak tudományos ismeretterjesztő jellegű közreadására, stílustörténet szerint rendezett dallamtárral, bevezető tanulmánnyal és az egyes dalokhoz tartozó gazdag jegyzetanyaggal. Kiskőrös és Rákoskeresztúr efféle daloskönyve után jelenleg folyamatban van a Felső-Galga menti települések népdalainak kiadása.

Az előadás zenei illusztrációkkal zárult: a magyar népdal új stílusához, illetve – szlovák nevén – az ún. novouhorský štýlhez tartozó három dallamtípus magyar és szlovák példáinak összevetésével, e stílus gazdagságának, változatos szépségének felvillantásával.