A BTK Irodalomtudományi Intézetében átadták a Modern Magyar Irodalmi Osztály által 2015-ben alapított Erdődy Edit-díjat, amelyet 2023-ban Farkas Zsolt nyert el Pozíciók és kompozíciók című tanulmánykötetéért (K.E.R.T. Kiadó, Budapest, 2022). A kötet tartalomjegyzéke letölthető.

farkaszsolt erdodyedit dij 2230207 btk

Az Erdődy Edit születésnapja alkalmából odaítélt díj ünnepélyes átadásán, 2023. február 7-én a BTK Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében Deczki Sarolta mondott laudációt:

Pozíciók és kompozíciók a kötet címe, amely különböző pozíciókból különböző kompozíciókat rak össze, illetve szed szét. Egyszerre zajlik a destrukció és a konstrukció munkája: a szerző elemeire szed dolgokat, és közben mintha megsokszorozná őket, hiszen amikor újra összerakja az elemeket, akkor nagyon sok olyan új szempont merül fel, amelyekre a mezei olvasó vagy néző nem is gondolt volna. Az lehet az érzésünk, hogy Farkas Zsolt helyettünk olvas és értelmez. Olyan dolgokon kezd el töprengeni, amelyek másnak eszébe sem jutnának, vagy ha mégis, akkor is képes olyan pozíciót felvenni, ahonnan teljesen más színben látszik a gondolkodás tárgya, mint ahogyan megszoktuk. Új kontextusokat teremt, újrakomponál, és mindenhez ad egy kis rock and rollos lüktetést, hogy ne csak mi élvezzük a dolgot.

Mert nem úgy szólnak ezek a szövegek, ahogyan megszokhattuk az irodalomtudományban és -kritikában. Pimasz, lezser hangjuk van, mint egy kiállhatatlan kamasznak, aki mellesleg sakknagymester. Farkas Zsoltnak anyanyelve a szleng, a mindennapok fordulatai, viszont képes ezeket úgy használni, hogy a szöveg nem lesz tőle modoros. Hanem olyan lesz, mintha ott ülne velünk szemben, és füstfelhőbe burkolózva magyarázna. Ez a beszédmód úgyszólván a védjegyévé vált, mióta a szakmában van; mióta a kilencvenes években az egyik legnagyobb formátumú kritikussá vált. Olyanná, aki előtt semmi és senki nem szent, aki ragaszkodik a saját álláspontjához, és meggyőző érveket tud felsorakoztatni mellette.”

A teljes laudáció itt olvasható.

deczkisarolta laudacio1 230207

Az Erdődy Edit-díjat a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának közössége az Erdődy és Szabics családdal egyetértésben évente ítéli oda olyan kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmény elismeréseként, amely a humor, az irónia, a szatíra, illetve a bevett evidenciákra való elfogulatlan rákérdezés eszközével a társadalmi megértés, a szolidaritás és humánum értékeit segíti érvényesülni.

erdodyedit dij 1

A díj Erdődy Edit személyiségére és munkásságára emlékeztető egyedi tárgy, amelyet Szabics Ágnes képzőművész – a névadó lánya – készít, és amelyhez kísérő oklevél is tartozik.