Életutak a Nyugatban címmel megjelent Az irodalom rejtett hálózatai projekt szerzőinek, Maróthy Szilviának és Minkó Mihálynak legújabb posztja a BTK Katt(anj) a tudományra! honlapján.

A Nyugat folyóirat 34 éves pályafutása során összesen több mint ezer szerző verses és prózai műveit adta közre 667 számában. Az évek során számos ifjú tehetség bukkant fel a folyóirat lapjain, némelyek csak rövid ideig voltak jelen, mások végigkísérték a lap életét a kezdetektől az utolsó lapszámokig.

A Nyugat és tíz kiemelkedő szerzőjének életútja

szerzok eletpalyak

A Nyugat folyóirat jellemzően évi 24 lapszámmal jelent meg, ám az évek során sok esetben összevontak lapszámokat. Az első világháború végét, valamint Ignotus emigrációját követően megfeleződött a folyóirat évenkénti lapszámmegjelenése, a publikációk száma is mélypontra ért. A kezdeti éves lapszám 1921-ben áll vissza, majd kisebb ingadozások után 1931-től fokozatosan csökken a publikációk számával együtt. 1935-től évi 12 szám jelenik meg, majd 1941-ben a 8. számmal, Babits Mihály halálával a Nyugat pályája megszakad.