2023. május 17–20. között Congresso Dantesco Internazionale ALMA DANTE 2023 címmel nemzetközi Dante-konferenciát rendeztek Ravennában, amelyen előadóként vett részt Draskóczy Eszter, a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának tudományos segédmunkatársa.

A Bolognai Egyetem szervezésében kétévente megtartott konferencia a nemzetközi dantisták egyik legfontosabb szakmai rendezvénye: a világ minden pontjáról érkező kutatók vitatják meg itt a Dante-kutatás legaktuálisabb kérdéseit. 

A konferencia programja letölthető.

dante

A rendkívüli árvízhelyzet miatt május 19-én félbeszakított konferencián Draskóczy Eszter a május 18-án megrendezett, az Isteni színjáték klasszikus, illetve középkori forrásait vizsgáló „Modelli della Commedia tra letteratura classica e letteratura visionaria” [A Komédia modelljei a klasszikus és a látomásos irodalom között] című szekcióban adott elő. Ezt a szekciót az írországi Dante-kutatók társasága szervezte (Centre for Dante Studies in Ireland), amellyel a kutató szakmai kapcsolatot ápol, különös tekintettel a Commedia látomásirodalmi modelljeivel kapcsolatos közös érdeklődésre. A szekcióban való részvételre is tőlük érkezett a felkérés, és ezzel összhangban az egyes középkori ír víziók Dante főművére gyakorolt hatásának vizsgálatával fejleszette tovább az előadás Draskóczy Eszter 2022-ben megjelent Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai című monográfiájának eredményeit. A szekció elnöke Daragh O’Connell volt, a másik két előadó pedig Leyla M.G. Livraghi, a Scuola Normale Superiore di Pisa kutatónője és Lino Pertile, a Harvard University emeritus professzora.

Az Episodi irlandesi della tradizione visionaria e influenza sulla «Commedia» [Írországi víziók a látomásirodalmi hagyományban és hatásuk Dante Komédiájára] című előadásra a diszkusszióban kapott visszajelzések világossá tették, hogy a felállított tipológiakísérlet hasznos hozzájárulás az Írországban zajló ezzel kapcsolatos kuatásokhoz, így körvonalazódik a corki kutatókkal folytatandó további szalmai együttműködés.

A konferencia – az árvízhelyzet rendkívüli nehézségei ellenére, amelyből fakadóan az előadások hibrid (online és offline) módban zajlottak – rendkívül gyümölcsöző szakmai párbeszédet teremtett, és további kooperációk lehetőségét eredményezte. A nyilvánosan is közvetített plenáris előadások az affektuselmélet értelmezési lehetőségeit (Heather Webb), illetve Dante színhasználatát (Franziska Maier) elemezték, és más előadásokhoz hasonlóan sok termékeny szempontot adtak a Dante-kutatók nemzetközi közösségének. A veszélyhelyzet miatt elmaradt üléseket későbbi időpontban online fogják megtartani.

Draskóczy Eszter prezentációja letölthető.