Az Arpadiana sorozat kilencedik köteteként megjelent Ottokar aus der Gaal Stájer rímes krónika című műve. A 410 oldalas kiadványt fordította és közreadja Bagi Dániel, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója.  

stajer rimes kronika b1

Stájer rímes krónika az első német nyelven írt középkori krónika Ausztria és Stájerország történetéről. Szerzője egy Judenburg mellett élt stájer kisnemes, bizonyos Gaal-beli Ottokár, aki 1308 körül látott neki a munkájának, és egészen haláláig folytatta hazája és a szomszédos országok históriájának írásba foglalását.

A krónika 1246–1309 között tárgyalja az eseményeket. Jelentőségét az adja a számunkra, hogy a meglehetősen hosszú szöveg nagyon sok magyar vonatkozású hírt is közöl. Ezek IV. Béla királytól az Árpád-ház kihalásáig, valamint az 1301 utáni trónharcokig mesélnek Magyarország történelméről. A fordulatos elbeszélésben megelevenednek az utolsó Árpádok és kortársaik: II. Ottokár, II. és III. Vencel cseh királyok, az utolsó Babenbergek, az első Habsburgok, I. Rudolf és I. Albert harcai, szövetségei és házassági kapcsolatai.

A szerző részletesen tudósít a magyar királyavatási szertartásról, megismerhetjük a magyar koronázási ékszerek sorsát az utolsó Árpádok és az 1301 utáni trónharcok korában.

A kötet ára: 5900 Ft. Vásárlással, megrendeléssel kapcsolatos információk itt találhatók