Az irodalom rejtett hálózatai című blogsorozat zárócikkében egy egyre fejlődő, bővülő adatbázist mutatott be a Katt(anj) a tudományra! projekt honlapján. A térképes vizualizációban a Wikidatán található magyar nemzetiségű írók, költők, szerkesztők, fordítók és irodalomtörténészek szerepelnek születésük helye szerint. 

A jelölt településekre kattintva megjelenik az ott született személyek listája. Amennyiben a írónak a Wikipédián is található adatlapja, annak linkjére kattintva megtekinthetjük a táblázat alatt a személyről készült szócikket is.

358334000 6354076185192 8781846229404039403 n


A WIKIDATÁRÓL

A Wikidata mindenki számára nyitott tudástár, mely az adatokat strukturáltan rögzíti, és emberi, illetve számítógépes olvasásra, szerkesztésre egyaránt alkalmas. A Wikipédiához hasonlóan a világ bármely dolgáról enciklopédikus jelleggel találhatunk benne információkat, azonban ezzel ellentétben a Wikidatán az információk nem természetes nyelven, mondatokban, bekezdésekben vannak megfogalmazva, hanem formális nyelven, egyedi szabályok és szótár segítségével.

Blogsorozatunk zárócikkében ezt az egyre fejlődő, bővülő adatbázist szeretnénk bemutatni, a kezelésébe betekintést nyújtani. A Wikidata számára létrehozott, forráskódjában is nyílt, szabadon felhasználható adatbázisrendszer a Wikibase. A rendszer az ún. szemantikus webes technológiákat támogatja, ennek köszönhető, hogy a benne tárolt adatok strukturáltan és számítógépek számára „értelmezhető” módon érhetők el a weben. Ez a technológia arra is lehetőséget nyújt, hogy az adatbázison belül, illetve az interneten található más adatbázisokkal egyaránt össze lehessen kapcsolni az adatokat, így létrehozva egy tudásgráfot, az információk hálózatát.

A Wikibase további nagy előnye, hogy nemcsak grafikus lekérdező felület tartozik hozzá, hanem SPARQL végpont is, mely által egy szabványos számítógépes nyelven kérdezhetjük le az adatbázis tartalmát, sokkal rugalmasabb, összetettebb lekérdezésekre adva lehetőséget. Ez a funkció azért is praktikus, mert egyből olyan, más eszközökkel is könnyen kezelhető exportot kapunk, mellyel már kevés az utómunka, vagy egyáltalán nem is szükséges az adattisztítás, hiszen strukturált és rendszerezett adatokról van szó.

A teljes cikk itt olvasható.