A bánffyhunyadi Kalotaszegi Magyar Napokon, 2023. július 14-én kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve mutatták be  Balogh Balázs és Fülemile Ágnes Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen (Fejezetek egy emblematikus néprajzi táj jelképpé válásának történeti, társadalmi folyamatairól) című, frissen megjelent könyvét.

eletmod 18 borito 1

Balogh Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója és Fülemile Ágnes, a BTK Néprajztudományi Intézetének osztályvezetője közös munkája  Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen (Fejezetek egy emblematikus néprajzi táj jelképpé válásának történeti, társadalmi folyamatairól) címmel, a BTK Néprajztudományi Intézet Életmód és Tradíció című sorozatának 18. köteteként látott napvilágot. A 660 oldal terjedelmű, 418 fotóval és 11 térképpel illusztrált könyvet Péntek János akadémikus, egyetemi tanár és Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese ismertette Bánffyhunyadon. A Ravasz László református püspök felújított szülőházában tartott rendezvényen mintegy százan vettek részt.

nti 2023.07.17A kerekasztal beszélgetés résztvevői (balról jobbra): Tötszegi Tekla néprajzkutató, Fülemile Ágnes, Péntek János akadémikus, Balogh Balázs,
Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, a Kalotaszegi magyar Napok főszervezője

Kalotaszeg a Kárpát-medence egyik leghíresebb néprajzi tája, kiemelkedően jelentős a tudományos és művészeti reprezentációja, valamint a közgondolkodásban elfoglalt helye. „Sikertörténete” másfél évszázada zajló, összetett folyamat eredménye. A könyv tágabb kontextusba helyezve követi nyomon a 19. század közepétől napjainkig, hogy milyen külső és belső tényezők és szereplők hatására vált reprezentatívvá e vidék. Milyen többletjelentések, szimbolikus értelmezések tapadtak a képzetéhez, hogyan vált a magyar népművészet emblematikus tájává, az „erdélyiség” esszenciájává, az egész magyarság képzetét felidéző szimbólummá? A feléje forduló figyelem, a kívülről megalkotott toposzok ugyanakkor hogyan alakították a régió öntudatát és belső folyamatait?

A szerzők a regionális identitás alakulásának sokváltozós történeti, társadalmi folyamatait felvázolva tárgyalják az emberi kapcsolatok hálójaként kirajzolódó néprajzi táj térszerkezetét (kistájaival és peremterületeivel), a történelmi traumák, etnikai konfliktusok kihatását a kapcsolatrendszerre és a szórványosodás jelenségeire. A kötet zárófejezete a néprajzi terepmunka elméleti kérdéseit és konkrét kalotaszegi tapasztalatait mutatja be.

A szerzőpáros a rendszerváltás óta végez történeti és társadalomnéprajzi kutatásokat Kalotaszeg településein és a tájat körülölelő tágabb vidéken. A gazdagon illusztrált kötet képanyagának túlnyomó részét – a térképek, az archivális és múzeumi anyagok mellett – a gyűjtőmunka során a terepen készített saját fotók teszik ki, amelyek egyben a három évtizednyi időt átfogó rendszeres jelenlét kutatói reflexiói a látvány eszközével.