Kallimakhosz himnuszai. Néró korának irodalma. III. Alexandrosz makedón király alakját megörökítő történetírói munkák. A Moravcsik Gyula Intézetben elsősorban az antikvitás írott örökségének kutatásával, szöveges emlékeinek feltárásával, feldolgozásával foglalkoznak. Az utolsó epizódunkban az itt zajló kutatásokba pillanthatunk be.

mgyi2

Adorjáni Zsolt és Simon Zoltán Kallimakhosz himnuszaiból olvasnak fel közösen egy számukra kedves részletet, hiszen mindkettejük kutatásának fókuszában a hellenisztikus irodalom áll. Adorjáni Zsoltot eredetileg a filozófia érdekelte, figyelme később a görög költészet felé fordult. A szövegek értelmezése mellett kifejezetten izgalmas számára a nyelvi megfogalmazások, a történeti problémák és okok felfejtése.

mgyi1

Munding Márta már középiskolában olvasott Sulláról és Caesarról. Kutatásának középpontjában azoknak a történetíróknak a munkái állnak, akik Nagy Sándor alakját írják le, valamint olyan források, amelyekben megjelenik az a történelmi szál, ami később felfedezhető a makedón királyról szóló regényekben is. Bár azt gondolnánk, Nagy Sándorról nincsnek hazai emlékeink, ez nem igaz, például a Szépművészeti Múzeum számos tárgyat őriz az egykori uralkodóról, úgymint márványportrékat, posztumusz érméket vagy a grafikai gyűjteményében megtalálható rajzokat és metszeteket. Munding Márta számára a legkedvesebb Quintus Curtius Rufus történetíró munkája, hiszen a legérdekesebb, legizgalmasabb történeteket írta meg Alexandroszról.

mgyi3

Takács László fő kutatási területe a római ezüstkor, Néró korának irodalma, különös tekintettel Persius műveire, illetve Lucius Annaeus Cornutus irodalom- és Vergilius-kritikusi tevékenységére. A latin nyelvet – amely későbbi korokban is tovább élt – a valaha beszélt nyelvek egyik legszebbikének tartja. Tuhári Attila tanítványával több közös kutatásuk is van, hiszen ő többek között a római verses szatíra ezüstkori alkotóival, valamint az ezekhez kapcsolódó művekhez írt késő középkori, illetve kora újkori kommentárirodalom kritikai kiadásával foglalkozik.

Fotók: Szilgyi Adrienn projektvezető és képkivgások a filmből