Fontos oszmán forrás vált elérhetővé a kutatók számára a Bölcsészettudományi Kutatóközpont 21st-Century Studies in Humanities című sorozatának köteteként. A The Mufassal Tahrir Defteri of the Sanjak of Segedin (1578) című, angol–török nyelvű defterkiadás a BTK Történettudományi Intézet tudományos segédmunkatársa, Fóti Miklós munkája.

A terjedelmes kiadvány a hódoltság legnagyobb területű és az oszmánok körében az egyik legnagyobb presztízsű szandzsákjának településeit tartalmazza, azok lakosaival, valamint a tőlük beszedendő tizedekkel és különféle adókkal.

angol torok foti borito page 0012

A defter feldolgozásával az 1991-ben elhunyt neves turkológus, Halasi-Kun Tibor kezdett foglalkozni, miután az 1940-es évekbeli törökországi tartózkodása során látókörébe kerültek a hódoltsági időszak kutatásának forrásaiként az Isztambulban nagy számban őrzött oszmán kincstári defterek. Érdeklődését leginkább a Dunától keletre eső délvidéki területek adatait tartalmazó összeírások keltették fel – többek között a szóban forgó 1578-as szegedi defter is –, mivel itt zajlottak a legjelentősebb változások az oszmánok megjelenésének következtében. Amerikában töltött évei alatt több, főleg angol nyelvű tanulmányt publikált e defterek alapján, és részleteket is közölt ebből az összeírásból, de a teljes deftert soha nem publikálta. Most, több évtizeddel később, az általa készített kéziratból kiindulva, annak kritikai szemléletű, alapos áttekintését, korrigálását követően, és a többi rendelkezésre álló szegedi defter adatait is felhasználva látott napvilágot a szandzsákot alkotó mind a kilenc náhije (járás) mintegy 750 településének összeírását tartalmazó kötet. A könyvben megtalálható a szandzsák adóztatásához alapul szolgáló kánunnáme (törvénykönyv) szövege és a szegedi szandzsákbégek 16. századi listája is, valamint mellékletként a települések térképi ábrázolása.

A forrás kulcsfontosságú a késő középkori és török kori településhálózat rekonstruálásához, a Magyar Királyság bukását követő jelentős demográfiai változások nyomon követéséhez, a területen folyó gazdálkodás megismeréséhez.

A kiadást „A magyarországi hódoltság és hódoltsági peremvidék kataszteri iratainak [tapu defter] feldolgozása” című, a Magyar Nemzeti Levéltár és Intézetünk konzorciális projektje támogatta (NKFIH K 132475, 132609).

Vásárlási és rendelési információk itt találhatók.