Megjelent három, 19. századi alföldi kéziratos énekes- és kántorkönyv hasonmás kiadása, amelynek egyik közreadója Kővári Réka, a BTK Zenetudományi Intézet Népzene- és Néptánckutató Osztály és Archívum tudományos főmunkatársa.

magyar isteni szolgalat

A kötet három különböző, kéziratos kántorkönyv facsimile közreadása a 19. századból. Sokrétű, szerteágazó énekanyagot találunk egykori kántorok kézírásával e könyvben. Az első, legnagyobb kántorkönyv Adáról származik, benne számos érdekességgel és kottával. A második énekeskönyv Jászfényszaruhoz köthető, és szinte csak halottas énekeket tartalmaz. A harmadik, legrövidebb, újkígyósi kéziratosban a szentmisére való énekek mellett az esti zsolozsma imaóra, a vesperás tételeit is megtaláljuk.

A kötetben közreadott kéziratosok a liturgia-, kegyesség-, zene-, irodalom- és helytörténet, valamint a vallási néprajz számára is adalékokkal szolgálnak.

A kiadványról a BTK Zenetudományi Intézet oldalán Kővári Réka cikke itt olvasható.

Adatok: Harangozó Imre – Kővári Réka (közread.): Magyar isteni szolgálat... – Alföldi kéziratos kántorkönyvek a 19. századból. Ipolyi Arnold Népfőiskola, Újkígyós, 2022. 261 p.