Magyar Nemzeti Levéltár ünnepi konferenciát rendezett 2023. szeptember 15-én, a 100. évfordulóján annak, hogy a Bécsi kapu téren álló Országos Levéltárba évtizedekig tartó tervezgetés és építkezés után beköltöztek a levéltárosok. A rendezvényen a HUN-REN BTK Történettudományi Intézetet Molnár Antal igazgató, valamint Fodor Pál kutatóprofesszor képviselte.

img 9155Kép: Magyar Nemzeti Levéltár Facebook

Molnár Antal, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese – aki maga is sokat kutatott a magyar és külföldi levéltárakban – személyes tapasztalatainak ismertetésével kezdte az előadását. Mint mondta, a levéltári kutakodás a történészi munka legszebb és leginspirálóbb része, legalábbis a hagyományos történészek számára. Beszélt arról is, hogy a digitalizáció terjedésének köszönhetően az intézményeknek alkalmazkodnia kell a változó kor kihívásaihoz, az átalakult munkakörülményekhez, munkafolyamatokhoz és nem utolsósorban az elvárásokhoz is. Kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár és a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet együttműködése ebből a szempontból példás. Molnár Antal hozzátette:

„Az új technológiákkal, módszerekkel sokkal többet és hatékonyabban tudunk kutatni, mint elődeink, ezáltal bizonyos értelemben a munkánk is jobb minőségű lesz. De csak bizonyos értelemben! Az igazi nyereség az lesz, ha haladunk a korral, de megőrizzük elődeink tudásából és módszereiből mindazt, aminek az elvesztése nagy kár lenne.”  

img 9066Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

A konferencián Fodor Pál, a HUN-REN  Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora szintén személyes élményeit osztotta meg, először levéltári kutatásairól beszélt. Elmondta, hogy „egy valaha volt entitás megértéséhez annak nyelvéből, szavaiból és az általuk teremtett kontextusból szabad csak kiindulni, vagyis a jelentésük mellett a használatukat is meg kell értenünk. Ezt a pedig a korabeli szereplők iratainál jobban semmi más nem tudja nyújtani vagy megvilágítani nekünk.” Fodor Pál szerint voltak, vannak, akik szerint a levéltárak hagyományos rendszere és önnön szerepükről kialakított felfogása komoly gátja a történelem állítólag szükséges dekonstrukciójának. Az előadó viszont levéltári tapasztalataiból azt szűrte le:

„A levéltár a régi rendszerével, kánonjával, a proveniencia elvével nemhogy akadályoz, de szárnyakat ad, miközben a szakirodalom jelentős részénél jóval közelebb hoz nemcsak a történelemhez, de a múlt valóságához is.”

A konferenciáról részletes beszámoló a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján itt olvasható.

A rendezvényről készült videófelvétel elérhető a Magyar Nemzeti Levéltár YouTube-csatornáján: