2023. szeptember 14–15-én Pre-paid printing [Előfizetéses nyomtatás] címmel rendezett szimpóziumot a University of Birmingham és a Birmingham City University együttműködésében létrehozott Könyv- és Nyomtatástörténeti Kutatóközpont (Centre for Printing History and Culture) az előfizetők szerepéről a nyomtatványok kiadásában és terjesztésében.

birmingham konferencia

A rendezvényen Török Zsuzsa, a BTK Irodalomtudományi Intézet XIX. századi osztályának tudományos főmunkatársa a Periodical editors and their subscribers in the mid-nineteenth-century Kingdom of Hungary [Lapszerkesztők és előfizetőik a 19. század közepén] című előadással vett részt.

A szűk szakmai körben megrendezett tudományos tanácskozás az előfizetéses rendszerek, illetve az előfizetők nyomtatványok kiadásában és terjesztésében játszott szerepét vizsgálta.

elofizetovadaszokA kép forrása: Az Üstökös albuma, 1. (Pest: Emich Gusztáv, 1866), 109.

Török Zsuzsa előadása szöveges és képi reprezentációkra alapozva azt mutatta be, hogy az előfizetéses rendszer hogyan befolyásolta a lapszerkesztők 19. századi társadalmi megítélését. Mivel a 19. század közepén a lapkiadás sikere minél jelentősebb számú előfizető elérésében rejlett, ennek érdekében a lapszerkesztők változatos stratégiákat vetettek be. Társadalmi percepciójuk azoknak a modernizációs folyamatoknak a kontextusában zajlott, amelyek egyrészt a művészet autonómiájának kivívását, másrészt, paradox módon, gazdasági tevékenységként való elismertetését tűzték ki célul. A lapszerkesztő századközépi alakját ezért gyakran vette körül gyanakvás, bizalmatlanság, kritika, ugyanakkor humor és irónia is. Mindezt az előadás a korabeli élclapokból vett képanyaggal illusztrálta.

Az esemény további részletei a kutatóközpont honlapján elérhetők.