A Bölcsészettudományi Kutatóközpont konzorciumi partnerként vesz részt a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium munkájában, amelynek célja, hogy intézményközi összefogásban kidolgozza a nemzeti kulturális örökség MI alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy a kifejlesztett módszertanok és eszközök, valamint a szakértői kompetenciafejlesztés piaci hasznosítására is követendő gyakorlatokat alakítson ki.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetében működő DigiPhil csoport szakmai felügyeletével kezdődött meg a nemzeti klasszikusok kritikai kiadásainak informatizálása, amelynek keretében elkészülnek a TEI ajánlásának megfelelő, adatgazdagított jelölőnyelvi átiratok. A konzorciumi együttműködés keretében a DigiPhil úgynevezett ’born digital’ kritikai kiadásokat készítő műhelyek számára nyújt szakmai segítséget és publikációs platformot. A DigiPhil olyan virtuális, irodai szoftvert imitáló kutatókörnyezetet hoz létre, ahol egy kritikai kiadást készítő kutatócsoport online publikálásra kész TEI XML fájlokat állíthat elő, bonyolult kódok írása nélkül. Bár a digitális kritikai kiadások publikálása egyre elterjedtebb, továbbra is elvárás, hogy a digitális mellett nyomtatott formában is megjelenjenek a kiadások. A DigiPhil erre az igényre válaszul a kidolgozza azt a módszertant, amelynek segítségével az XML fájlokból automatikusan áll elő a nyomdai tördelésre kész formátum. A DigiPhil projekt keretei között jött létre az ITIdata, amelynek célja a primer és szekunder szövegek bibliográfiai adatainak szemantikus hálózatba rendezése WikiData alapú rendszerben. A DigiPhil, azon felül, hogy a konzorciumon belül a „Digitális filológia” alprojekt felelőse, részt vállal a konzorcium egyéb fejlesztéseiben is, mint például egy általános 19. századi kézírásfelismerő modell kidolgozásában, valamint a konzorciumi partnerek által fejlesztett repozitóriumok tesztelésében. 

A pályázatban résztvevő munkatársak adatai és az egyes részfeladatok pontos leírása a DigiPhil oldalán érhetők el.

A nemzeti laboratórium főbb feladatai minden konzorciumi partnerre kiterjedően:

  • A magyar nyelvre optimalizált nyelvfeldolgozó algoritmusok fejlesztése a szövegalapú oktatási, kutatási, valamint piaci alkalmazások felé nyit utat.
  • A határon túli magyar nyelvű korpuszok priorizált integrálása mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokba felszámolja a jelenlegi aránytalanságokat.
  • A digitális kulturális örökség kutathatóvá tételével szélesebb felhasználói kör számára nyújt célzottabb, intelligens hozzáférést a nemzeti kulturális örökséghez. A digitalizálás folyamatának gyorsítása MI eszközök révén, valamint a tömeges digitalizálás eredményeinek gépi tárgyszavazása, kéziratok automatikus felismertetése többszörösére emelheti széles körben felhasználható kulturális tartalmak mennyiségét.
  • Az anyaország és a határon túli magyar közösség kutatási és innovációs szempontból releváns webes forrásainak webaratása, valamint a ’born digital’ anyagok archiválása és közzététele egy rendkívül értékes és ugyanakkor veszélyeztetett szeletét menti meg a magyar nemzeti kultúrának.
  • A korábban magyar részvétel nélkül működő nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozás egyrészt a kétirányú tudásáramlást, másrészt új pályázati és piaci források bevonását is lehetővé teszi.

A pályázat további adatai:

„Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” címmel, 2022-2.1.1-NL-2022-00009 azonosító számú pályázati kiíráson „Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium” címmel elnyert pályázat. (Hazai forrás)

Támogatói szerződés száma: 2022-2.1.1-NL-2022-00009

Konzorciumvezető: ELTE

Konzorciumi tagok:

  • Bölcsészettudományi Kutatóközpont
  • Magyar Nemzeti Levéltár
  • Miskolci Egyetem

A pályázat teljes összege: 1.031.074.484 Ft

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont részére megállapított összeg: 149.964.793 Ft

Megvalósítás: 2022.07.01.-2026.02.28.

A projekt indulásáról szóló sajtóközlemény az alábbi linken érhető el:

A projekt indulásáról szóló sajtóközlemény itt érhető el (PDF).