BorítóBalatonőszöd–Temetői dűlő (M7/S-10) lelőhely őskori településrészei. A középső rézkori, a késő rézkori és a kora bronzkori településrészek. Digitális kiadás – dupla DVD. / The prehistoric settlement parts of Balatonőszöd–Temetői dűlő. The Middle Copper Age, the Late Copper Age and the Early Bronze Age settlements. Szerk.: Honti Szabolcs–Horváth Tünde. Miskolc/Budapest: 2013. ISBN 978-615-5254-01-7. Ár: 2025 Ft + 27% ÁFA

 

A digitális kiadvány 2 db DVD-lemezből áll: az elsőn az adattár (a lelőhely teljes feltárási és feldolgozási dokumentációja), a másodikon ún. bónuszok és extrák kaptak helyet.

A dokumentációs lemezen megtalálható minden olyan szöveges vagy képi tartalom, ami a lelőhellyel kapcsolatos. Segítségével minden szempontból a teljes – nemcsak az eddigi publikációktól megszokott válogatott jelenség- vagy leletleírások, ábrázolások érhetők el az érdeklődők számára. Az Open Access folyamatba illően ez a kiadvány hozzásegíti az Olvasót és a tudományos kutatókat ahhoz, hogy a feltáró vagy feldolgozó régészhez hasonló fokú nyílt hozzáférést és beavatást kapjanak a lelőhely részleteibe illően annak feltárásától a leíráson és az értelmezésen keresztül. Közreadásával lehetségessé válik, a szerző mellett más kutatók is elkészíthessék a saját Balatonőszöd lelőhely-feldolgozásukat igényes módon, vagy érdemben tegyenek kritikai megjegyzéseket a már meglévő feldolgozásokkal kapcsolatban.

A második lemezen olyan digitális tartalmak kaptak helyet, amelyek valamely módon kapcsolódnak a lelőhelyhez, és közlésük más elérhető eszközökkel és módszerekkel (képzőművészet, grafika stb.) megkönnyítik a lelőhely megértését. Fontosnak tartottuk az elmúlt tíz évben számos hazai és külföldi konferencián tartott előadásunk rögzített szöveges és képes hozzáférését, mert az előadások folyamatosan életben tartották a lelőhely iránti érdeklődést, felhívták a figyelmet számos radikálisan új változásra a korszakkal kapcsolatban, és az előadások módja a publikációktól eltérően szövegében rövidebb és egyszerűbb, képi tartalmában viszont sokkal színesebb és gazdagabb. Hasonlóan ragaszkodtunk az eddig megjelent publikációink PDF-formában való összegyűjtéséhez és közzétételéhez, mivel a magyar és az angol nyelvű monográfia csak a lelőhely bemutatására koncentrál, és nélkülözi a korszak és a benne élő kultúrák egészére való kitekintést: a tanulmányok többsége e tekintetben szélesebb, átfogóbb képet nyújt. Emellett terjedelmi problémák miatt a kötet több helyen hivatkozik a már megjelent publikációkban található részletesebb tartalmakra, amelyeket ily módon egybegyűjtve az Olvasók kényelmesebben elérhetnek. A magyar nyelvű monográfia interneten megtalálható az MTAK REAL Repozitóriumában, viszont olyan nagy méretű, amelynek letöltése sok eddigi érdeklődő számára gondot okozott. Ezért célszerűnek találtuk a magyar kötetet a 2. DVD-lemezen biztonságosabb módon átnyújtani. A rekonstrukciók célja pedig, hogy mind a szakmai, mind pedig a régészet iránt kedvet érző közönség számára közelebb hozza képi látványában azokat a jelenségeket, amelyek feltárása, dokumentálása és értelmezése az ásató számára is komoly kihívást okozott.