2023. szeptember 29-én, pénteken 16 órától került sor a Kutatók Éjszakájára a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. A rendezvényre munkatársaink előadásokkal, filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel, szabadulószóbával és könyvvásárral is készültek.

Pénteken 17 órától a Pittsburghi Egyetem klinikáján máig működő, Dr. Jakab Irén által alapított gyermekfejlesztő programmal (John Merck Program) ismerkedhettek meg a látogatók a Chad...who has far to go című filmen keresztül. A filmvetítést Magyar Adél gyógypedagógus, az SZTE JGYPK docense és Perenyei Monika művészettörténész, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény vezetőjének beszélgetése követte.

18 órától a Van képünk hozzá… című program keretében először Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs, osztályvezető tartott előadást A föld mélyétől az erszényig. Bányászat és pénzverés a középkorban címmel, majd 18.30-tól Skorka Renáta tudományos főmunkatárs Mit használ és hogy tolja. Középkori mesterségek képekben című előadását hallgatta meg a közönség. Munkatársaink többek között arról beszéltek, milyen fortélyokat vetettek be a középkori kézművesek műhelyeikben, hogyan készítettek a középkorban olívaolajat, mit keresett a vaddisznósörte a cipészműhelyben, hogyan találtak rá a bányászok a telérekre és miként hozták felszínre a föld mélyének kincsét.

A korabeli források feldolgozásával, neves szakemberek közreműködésével készült Az Árpádok felemelkedése című filmet 19 órától tekintették meg az érdeklődők. A vetítés után az alkotók: intézetünk munkatársai közül Sudár Balázs tudományos főmunkatárs, Bácsatyai Dániel tudományos munkatárs és Zsoldos Attila kutatóprofesszor, valamint Takó Sándor, a film producere beszélgettek az este moderátorával, Weisz Boglárkával a magyarok korai történelméről, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség felemelkedésének történetéről.

Az este folyamán a látogatók megvásárolhatták legújabb kiadványainkat és megismerhették a HUN-REN BTK kiadványszerkesztőségének munkáját is, Bardi Betty olvasószerkesztő segítségével. A könyvvásár a Budapest 150 –  Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósult meg.

A Kutatók Éjszakáján a Humán Tudományok Kutatóházának épületében különböző helyszíneken zajlottak csoportos látogatások:

Az aulában a Divat vagy genetika? Különös fejformák a múltból című program keretében az érdeklődők kézbe vehették a múlt emberének csontjait, és Mende Balázs Gusztáv, a HUN-REN BTK Archeogenomikai Intézet tudományos főmunkatársa segítségével megismerhették a bioarcheológus, paleoantropológus munkáját is.

A DNS könyvtárban tett interaktív látogatás keretében a HUN-REN BTK Archeogenomikai Intézet munkatársai, Heltai Botond, Borbély Noémi, Oravecz Viktória és Megyes Melinda arról beszéltek, hogy mit csinál egy archeogenetikus és hogyan lehet kiolvasni az akár több ezer éves csontokból származó genetikai információt.

A vállalkozó szelleműek HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézetében rejtvények sorát felfejtve találhattak kiutat a szabadulószobából, amelyet az intlzet munkatársai segítségével Turai Tünde tudományos főmunkatárs, Ispán Ágota tudományos munkatárs és Szilágyi Zsolt tudományos főmunkatárs rendezett be számukra.

Jakucs János tudományos segédmunkatárs a HUN-REN BTK Régészeti Intézetben tartott interaktív leletbemutatót, amely során arról beszélt, hogy milyen tárgyak kísérték a másvilágra az újkőkori embert, milyen nyomok rejtőznek a több, mint 7000 éves kerámiaedények belsejében.

2023. szeptember 30-án, szombaton Beképzeltek: friss nézőpontok – régi kincsek címmel Aknai Katalin művészettörténész, tudományos munkatárs tárlatvezetésén a HUN-REN BTK Művészettörténeti Intézet kezelésében lévő MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményt mutatta be, amely 2008-tól tartozik az MTA gyűjteményei sorába.

Fotók: Szilágyi Adrienn, a Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban rendezvény főszervezője, a HUN-REN BTK TTI tudományos munkatársa

A részletes program elérhető a Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán.