2023. szeptember 28. és október 1. között rendezték meg a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelyen a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézetei több programmal is szerepeltek. 

Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen című kötetről szerzői, Balogh Balázs és Fülemile Ágnes néprajzkutatók beszélgettek Ablonczy Balázs történésszel a rendezvényen. A könyv Kalotaszegről, a Kárpát-medence egyik leghíresebb néprajzi tájáról szól, amelynek kiemelkedően jelentős a művészeti és tudományos reprezentációja és a közgondolkodásban elfoglalt helye. A kötetben a szerzők tág kontextusban láttatják azt a másfél évszázados összetett folyamatot és azokat a külső és belső tényezőket, melyek eredményeként Kalotaszeg a magyar népművészet emblematikus tájává, az „erdélyiség” esszenciájává, a magyarság képzetét felidéző szimbólummá vált.

Fotók: Hámori Péter

Székely Miklós Schools and museums of modern design in Transylvania around 1900 című angol nyelvű monográfiáját – amelysorra veszi az erdélyi szakoktatás tárgyi emlékeit és meghatározó intézményeit, amelyek egyszerre tanúskodnak a modern technológiák és az új oktatásmódszertan elterjedéséről és a modern tervezői készségekkel bíró iparos figurájának tevékenységéről – Sisa József professor emeritus mutatta be, a megjelenteket Mikó Árpád intézetigazgató köszöntötte. 

Fotók: Hámori Péter

A BTK Irodalomtudományi Intézet Babits Mihály összes versei kritikaikiadás-sorozatának második kötetét mutatta be október 1-én „a dal szüli énekesét” címmel Európa Pont programhelyszínen. A kötet az 1906 és 1910 közötti rendkívül termékeny költői korszak több mint 220 (közülük 58 eddig publikálatlan) versének és töredékének kritikailag megállapított szövegét tartalmazza a költői műhelymunka alapos feltárásával együtt. A beszélgetésen Kelevéz ÁgnesSzénási Zoltán és Visy Beatrix vettek részt.

 babits konyvbemutato millenaris1

A BTK Történettudományi Intézet programjai közül először Hegyi KláraFóti MiklósDemeter GáborSz. Simon Éva és Pánya István részvételével A hódoltság oszmán forrásai című kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelynek fókuszában a magyarországi oszmán hódoltságra vonatkozó források értelmezési nehézségei és lehetőségei, valamint a hódoltság kutatásának legújabb kutatási eredményei álltak.

2023. október 1-jén az Európa Pont Társalgóban a Magyarország és a kolonializmus című programon három különböző diszciplína (földrajztudomány, néprajz, történelem) művelői, Csaplár-Degovics KrisztiánSántha István és Kőszegi Margit az európai államok egykori gyarmatosító tevékenységéről és annak következményeiről beszélgettek Bíró László moderálásával. 

A kutatóközpont B 22-es standjánál munkatásaink, Bardi Betty, Detre András, Hézser Judit, Hudecz Andrea és Székács Miklós legújabb kiadványainkkal várták az érdeklődőket, és szeptember 30-án szombaton Pálffy Géza kutatócsoport-vezető dedikálta a Szent Korona Kutatócsoport kiadványait.  

 A programfüzet itt elérhető.